چیلر چیست و چه کاربردی در صنعت ساختمانی دارد ، چیلر (Chiller) به ماشینی اطلاق می شود که از طریق یک سیکل ترمودینامیکی (تراکمی بخار یا جذبی)، گرما را از جریان سیال مشخصی (مبرد) دفع می کند. سپس این جریان بواسطه گردش درون یک مبدل حرارتی، جهت خنک کاری آب مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع چیلر گرما را از محیطی گرفته و به محیط دیگری منتقل می کند. پس می توان چیلر را نوعی پمپ انرژی قلمداد کرد که محصول خروجی آن آب سرد است.
از چیلرها هم برای مصارف صنعتی و هم برای سیستم تهویه مطبوع کمک گرفته میشود. مصارف صنعتی بیشتر شامل حفظ دمای ابزارآلات و دستگاه ها هنگام فرآیند و مکانیزم ها میشود و سیستم تهویه مطبوع بیشتر به خنک نگه داشتن و کنترل رطوبت در ساختمان های وسیع یا همان چیلر خانگی یا تجاری و اداری باز میگردد. چیلر معمولاً روی پشت بام یا در زیرزمین نصب میشود و بیشترین نقش را در تأمین سرمای ساختمان در فصل تابستان دارد. در مطالب قبلی درباره اینکه بطور کل سیستم تهویه مطبوع چیست توضیحات کافی درباره نحوه عملکرد این سیستم ارائه شده است.
خود چیلر به تنهایی مولد منبع برودت یا حرارت است و فقط صرفاً به دستگاه های گردش گاز و مایع ختم نمیشود. به این معنی که خود منبعی که قبلاً ممکن بود در قالب دیگ یا پکیج جداگانه محسوب شود تا آب مورد نیاز را برای سیال درون دستگاه های داخل سیستم فراهم کند، اکنون به عضوی درون خود دستگاه چیلر تبدیل شده است و همراه آن است.
میتوان ویژگی ها و در واقع مزایای چیلر را به طور خلاصه به این شکل بیان کرد:
چیلر چیست و چه کاربردی در صنعت ساختمانی دارد
ساختمان های تجاری از سیستم های گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع (HVAC) برای رطوبت زدایی و خنک سازی ساختمان استفاده می کنند. ساختمان های تجاری مدرن به دنبال سیستم ها و اجزای تهویه مطبوع کارآمد به عنوان بخشی از ابتکارات گسترده تر با تمرکز بر عملکرد و پایداری ساختمان هستند. ساکنان ساختمان به طور مشابه انتظارات زیادی دارند که سیستم HVAC همانطور که در نظر گرفته شده است عمل کند.
• کمپرسور
• اواپراتور
• کندانسور
• شیر انبساط حرارتی
• تابلو برق
• کمپرسور: اکثر کمپرسورها از پمپ بخار پیستونی استفاده می کنند که با استفاده از یک موتور الکتریکی کار میکند.
• اواپراتور: هدف اواپراتور این است که گرما را از آب خارج کند تا در داخل توسط اجزای چیلر خنک شود.
• کندانسور: کندانسور حرارت را پس از عبور از مبرد منتقل می کند تا قسمت بیرونی سیستم خنک شود.
• شیر انبساط حرارتی: این شیر وظیفه جریان و فشار مایع خنک کننده مبرد را بر عهده دارد.
چیلر یک مجموعه واحد تشکیل شده از اجزای متعدد و گوناگون است. بخش های مختلف چیلر به این ترتیب هستند:
البته باید یادآوری کرد که این مجموعه نام برده شده اجزای کلی چیلرها هستند و هر چیلر بر حسب نوع خود، محدودهای متفاوت از این لیست را دارد. به این شکل اجزای هر نوع چیلر با اجزای یک چیلر دیگر متفاوت هستند. اما در این بین عوامل اواپراتور، کندانسور و شیر انبساط بین همه آنها مشترک هستند.
چیلر دقیقا چه وظیفه ای بر عهده دارد؟
تنها یک وظیفه یکتا بر عهده دارد و آن کاهش دمای آب است. البته به آب مواد شیمیایی (مثل گلیکول) افزوده می شود تا نقطه انجماد آب کمتر شده و از یخ زدگی آن جلوگیری شود. حال آب با دمای پایین را می توان در مصارف گوناگون از جمله سرمایش هوا یا سرمایش یک دستگاه صنعتی مورد بهره برداری قرار داد.
آیا می توان دستگاهی را به عنوان دستگاه جایگزین برای چیلر در نظر گرفت؟
خیر هیچ دستگاه دیگری نمی تواند کار چیلر را انجام دهد و جایگزین آن گردد. البته خود چیلرها به اشکال و طرح های متفاوتی طراحی و ساخته می شوند ولی در نهایت وظیفه همه آنها یک چیز است و با دقت بالا و به سرعت می توانند دمای آب را کاهش دهند.
برای جلوگیری از ایجاد وقفه در کار چیلر چه تمهیداتی در طراحی در نظر گرفته می شود؟
با توجه به اینکه این دستگاه وظیفه حساسی بر عهده داشته و ایجاد هر گونه مشکلی در آن باعث مختل شدن سیستم سرمایش یک ساختمان یا یک پروسه صنعتی می شود باید به نحوی طراحی و ساخته شود تا احتمال خرابی سیستم به حداقل ممکن برسد. از جمله مهمترین مواردی که باید در نظر گرفته شود عبارتند از : به کار گیری مرغوب ترین قطعات در ساختار دستگاه ، طراحی متناسب با ظرفیت مورد نیاز (نه کمتر و نه بیشتر) ، طراحی آن به صورت مدولار (تقسیم بندی دستگاه به ۲ یا ۴ تکه و به شکلی که هر تکه از آن بتواند مستقلا به کار خود ادامه دهد)